De så kallade 3:12-reglerna är speciella skatteregler som är till för att fåmansföretag inte skall kunna ta ut överskott i verksamheten som aktieutdelning istället för lön och på så sätt kunna undvika att betala arbetsgivaravgifter med mera. För att förhindra detta har man genom 3:12-reglerna infört regler som gör att småföretagare måste dela upp sin inkomst i två delar, inkomst av tjänst och inkomst av kapital.
Hur fungerar det?
Normalt har man i ett litet företag ofta inkomst av tjänst som huvudinkomst. Om företaget sedan går med vinst så kan man antingen ta ut lite extra i lön som då också innebär att man måste betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter. Ett annat alternativ är att efter att man har betalat skatt för vinsten välja att ta ut resten som aktieutdelning och på så sätt undvika lönekostnaderna och istället då få skatta för inkomst av kapital, vilket beskattas lägre.
Hur skall man dela upp inkomsten?
Bestämmelserna om hur man skall dela upp inkomsterna är bland de mest komplicerade i svensk skattelagstiftning. Vad som blir bäst beror på många olika faktorer, t.ex. hur mycket aktier man äger personligen eller inte, om de anställda i företaget är närstående eller inte och i vilken omfattning de i så fall arbetar i företaget. Man bör vara väldigt påläst för att göra rätt och betala rätt skatt på rätt ställe.
Krångligt att driva fåmansföretag
Med nuvarande skattelagstiftning gällande fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna, så är det minst sagt krångligt att ens förstå hur man skall göra för att göra rätt. Det är ett underbetyg till lagstiftarna att lagstiftningen är så krånglig att det är näst intill omöjligt att göra rätt utan att anlita hjälp, det underlättar inte direkt småföretagandet i Sverige. Förhoppningsvis kommer regelverket att förenklas betydligt framöver.