Ansiktsigenkänning i svenska butiker

Butiker vill gärna veta vilka som besöker deras butiker och hur deras shoppingvanor ser ut. Med detta som bakgrund har ett amerikanskt bolag börjat arbeta med ansiktsigenkänning, så större butiker kan analysera sin kundkrets. Detta är en kontroversiell teknik som har skapat en debatt om huruvida det ens är lagligt att göra så.

Svenskars butiksvanor skall kartläggas

Ansiktsigenkänning ska snart lanseras på den svenska marknaden. Med den fångas ditt ansikte på kamera, vartefter det bryts ner till ett mönster. En programvara analyserar mönster utifrån det, så som vilket kön du är, om du ser glad ut eller inte samt ungefär i vilken ålder du är. Ett av företagen bakom denna revolutionerande teknik är Silicon Valley-företaget Deep North.

På test i Sverige

Tekniken sker snart på test här i Sverige i ett par butiker. En av butikerna som i höst kommer att testa på tekniken är Isabella Löwengrips butik, som då öppnar i Gallerian i Stockholm city. Viktigt att känna till är dock att tekniken aldrig kan återskapa ett riktigt foto, vilket vissa har varit oroliga för och inte känner sig bekväma med.

Vad tycker du?

Några av diskussionerna som har uppstått i samband med tekniken för ansiktsigenkänning är den personliga integriteten och huruvida det fungerar ihop med GDPR i Sverige eller inte. Datainspektionen säger själva att det är ett gränsläge och är i dagsläget inte helt klara kring om det kommer vara tillåtet eller inte. Vad tror du själv och vad tycker du om tekniken?