EU vill införa standard för laddsladdar

En resolutionsomröstning i EU-parlamentet har gått igenom för att införa en gemensam standard för laddsladdar. Det innebär att det blir en lösning på Apples och Androids skilda mobilladdningssystem. Redan i juli i år kommer EU-kommissionen att formulera en lag som med största sannolikhet kommer att antas. Apple blir således tvungna att förändra sin laddningsteknik och att istället rätta sig efter USB-C, Androids nuvarande standardport.

En chans att minska Europas miljöavtryck

Förslaget om en gemensam laddningssladd till samtlig elektronik hyllas av miljöaktivisterna då detta skulle minska elektroniskt avfall som bland annat dessa enorma mängder laddningssladdar resulterar i. Forskning visar att 16,6 kg avfall per person eller motsvarande 12,3 miljoner ton avfall i hela Europa (år 2016) kommer från teknik. Det är ett stort miljötryck som kan att minskas med en smart åtgärd som denna.

Androids standard förblir

USB-C har varit standardporten för laddning av Androids mobiltelefoner under en lång tid och Apple har på senare år valt att bygga in USB-C i sina bärbara datorer och iPads. Apples lightningsladd kommer få svårt att konkurrera mot USB-C porten som de flesta andra företag använder sig av. Det hade blivit ett mycket större projekt än nödvändigt, men i och med att resolutionsomröstningen har genomförts och gått vägen blir Apple den som får ta smällen.

USB-C är en praktisk lösning

Beslutet att genomföra en gemensam lösning på laddsladdar värnar både om miljön och skapar en smidighet kring laddningen av enheter. Man behöver aldrig mer skilja på mobilladdare utan kan använda vilken sladd till vilken enhet som helst. Det kommer att bli lättare för kollektivtrafik, skolor, arbetsplatser och det privata hemmet att förse elektronik med el. Nästa steg blir att kommissionen ska formulera en lag som sedan röstas om i juli senare i år, det mesta pekar mot att det blir en ny lag med tanke på det positiva resultatet i resolutionsomröstningen.