Företagsöar i Danmark

Danmark vill skapa ett europeisk Silicon Valley genom att bygga nio konstgjorda öar till företag. På öarna skulle 12 000 arbetsplatser få plats. Projektidén har funnits länge, men nu meddelar en person från näringsdepartementet i den danska regeringen att det kan bli färdigbyggt under 2040. Vad tror du om idén?

Konkurrens med Amsterdam, London och Stockholm

Om regeringen och kommunernas vilja går igenom kommer nio konstgjorda öar byggas söder om Köpenhamn i Danmark. Inspirationen kommer från det amerikanska centret för dator- och elektronikindustrin i Kalifornien vid namn Silicon Valley. En av anledningarna till att idén bakom projektet tog form är Danmarks konkurrens med Amsterdam, London och Stockholm. Det berättar Brian Mikkelsen, som är direktör på Dansk Erhverv.

Vilka ska arbeta där?

Tanken med ett danskt Silicon Valley är att 380 företag kan ha sin bas på öarna. Sammanlagt rör det sig i så fall om cirka 12 000 nya arbetsplatser. Trots att finansieringen av projektet fortfarande är oklar beräknas byggandet dra igång under 2022 och pågå fram till 2040. Det här kommer ge Köpenhamn en 17 kilometer längre kustlinje än vad staden har idag.

Bra eller dåligt?

Precis som inför många stora byggnationer av det här slaget finns det både personer som är för och emot förslaget. Konkurrensfrågan är bland de viktigaste för personer som är för förslaget, medan andra fokuserar på hur mycket bygget kan komma att kosta. Det verkar dock som att projektet kommer att sättas igång inom loppet av några år, så framtiden får utvisa hur lyckat det blir.