Om företagsnamn

Ditt företags namn är bland de viktigaste tidiga besluten du tar som företagare. Namnet kommer ge företaget en identitet, något som framkallar en bild av just dig och din produkt bland dina kunder. Samtidigt finns det vissa regler att tänka på när man vill registrera sitt företag eller om man vill byta namn, och reglerna beror på vilken typ av företagsform du har.

Tänk på detta

Det första du ska göra när du funderar på ditt företagsnamn är att kolla med bolagsverket vilka regler som gäller för att byta namn. Tänk på att ditt namn måste vara specifikt för just ditt företag, kolla därför först om namnet du vill ha för din firma redan är registrerat. Dessutom gäller olika regler för exempelvis aktiebolag och enskild firma.

Branschen avgränsar ensamrätten till namnet

När du vill registrera din firma så avgränsas ensamrätten till namnet av din bransch. Du måste därför beskriva så klart och tydligt som möjligt vilken som är just din bransch. Ensamrätten skyddar dig från att andra företag använder samma namn. Dock kan två företag ha samma namn om de används inom olika branscher. Genom att kolla med bolagsverket kan du se vilka branscher som behöver en mer detaljerad beskrivning för att just ditt namn ska godkännas.

Saker att tänka på vid namnregistrering

Valet av namn är bland de viktigaste beslut du tar för ditt nya företag, och det måste definiera just dig. Förutom att namnet ska vara personligt och tydligt beskriva vad du gör så måste du även kolla med bolagsverket för att se att ditt namn uppfyller alla krav för ensamrätten, det vill säga att just ditt namn är skyddat och inget annat företag kan använda samma namn i din bransch.