Starta Aktiebolag

Går du i tankar om att start ett aktiebolag? Då finns det några saker du bör tänka på. Först och främst måste du skriva en bolagsordning där syftet med aktiebolaget förklaras. I stiftelseurkunden förklaras vem som är involverad i aktiebolaget. Det kan också vara bra att veta att ett aktiebolag kräver kapital, 50,000 kronor närmare bestämt.

Några kostnader att tänka på

Förutom kapitalet som måste sättas in i aktiebolaget finns det även andra kostnader att ta med i beräkningarna när man ska starta ett aktiebolag. En sån kostnad är till exempel är avgiften till Bolagsverket. Bolagsverket är även de som tar hand om er ansökan och registrerar bolagsordningen och stiftelseurkunden. Tänk på att det är billigare att betala avgiften online, då blir det endast 1900 kronor. Betalar ni via blankett så kostar det 2200 kronor. Dessutom rekommenderas en företagsförsäkring oavsett om verksamheten inte kommit igång till fullo.

Hur väljer man namn på sitt företag?

Det är även Bolagsverket som måste godkänna valet av namn. Tänk på att välja ett namn som tydligt identifierar just ditt aktiebolag, det är bra om man enkelt kan förstå av namnet vilken bransch företaget arbetar inom. Bolagsverket kontrollerar sedan att det inte redan finns ett likadant namn registrerat inom samma bransch. Tänk på att det finns olika regler för registrering av företagets namn beroende på vilken typ av företag det gäller.

Nu är det bara att sätta igång!

Efter de här enkla stegen kan du enkelt komma igång med ditt aktiebolag. Glöm inte att kolla upp Bolagsverkets hemsida om du har några frågor om processen. I enkla drag så gäller det att registrera aktiebolaget genom att skriva en bolagsordning och stiftelseurkund, välja ett passande namn, se till att du har det kapital som krävs och sedan är det bara att betala de nödvändiga avgifterna och sätta igång!