Stockholm Makerspace – Här tillverkas skyddsutrustning ideelt!

Coronakrisen har ökat behovet av skyddsutrustning till vården markant och på många håll, både i Sverige och i världen, är det svårt att få tag på de hjälpmedel som behövs. Det är där Stockholm Makerspace kommer in i bilden. Stockholm Makerspace är en ideell förening dit folk kan komma för att skapa föremål inom bioteknik, sömnad, trä och metall. Men nu har föreningen valt att fokusera på att tillverka skyddsutrustning.

Efterlyste material på sociala medier

Det var Erik Cederberg, som jobbar med 3D skrivare på Stockholm Makerspace, som började tillverka visir som kan användas som skyddsutrustning i vården. Theeo Paakki, som sitter i styrelsen för Stockholm Makerspace, tyckte att det var en utmärkt idé och efterlyste fler 3D skrivare på sociala medier. Materialen strömmade in till Stockholm Makerspace och nu har de 30 stycken skrivare som går dygnet runt.

Ännu mer kan göras

Stockholm Makerspace tillverkar i dagsläget drygt 1000 visir per dygn men behovet är fortfarande stort. På många håll i landet har vårdpersonal tvingats tillverka sin egen skyddsutrustning, vilket innebär en säkerhetsrisk för de anställda. Theeo Paakki säger att Stockholm Makerspace fortfarande har plats för fler 3D skrivare i sin 300 kvadratmeter stora lokal. Ännu flera bidrag skulle kunna öka föreningens produktionstakt ytterligare.

Det är viktigt att hjälpa andra

Vi lever i osäkra tider och det är viktigare än någonsin att vi hjälper varandra. Stockholm Makerspace har tagit fasta på det genom att forma om hela sin verksamhet och började jobba dygnet runt med att tillverka visir som används som skyddsutrustning i vården. Styrelsemedlemmen Theeo Paakki säger att man måste tänka på de runt omkring en och han är glad att kunna bidra med någonting.